lauantai 13. huhtikuuta 2013

Italialaista eli simppeliä ja niin hyvää

Verkkomelonia ja prosciuttoa 

Tällä italialaisella illallisella nautiskeltiin mieheni kanssa kotosalla tätä hyväksi havaittua fenkolisalaattia, prosciuttoa ja melonia sekä artisokka- tai parmankinkkupizzaa. Seurana meillä oli hyvä chileläinen punaviini. Lisukkeet pitsalle on Basta! Italialaisen ruokakulttuurin abc -kirjasta (Tuominen, Koski, Kivilahti. 2011). Loistava opus muuten! Jos on isompi nälkä, myös hitaasti haudutettu munakoiso on ihan loistava lisäke sekin samaisesta kirjasta.

Fenkolisalaatti (resepti: Basta! Italialaisen ruokakulttuurin abc)

2 fenkolia
1 sitruuna
oliiviöljyä
parmesaania
suolaa ja pippuria

Leikkaa fenkolit leveyssuunnassa ohuiksi viipaleiksi. Jätä kanta pois. Purista siivujen päälle sitruunanmehu ja saman verran oliiviöljyä. Sekoita. Höylää joukkoon parmesaania lastuina. Mausta suolalla ja pippurilla. Anna marinoitua jääkaapissa tunti ennen tarjoilua. Sekoita ja tarjoile.

Prosciutto con melone, prosciuttoa ja melonia (resepti: Basta! Italialaisen ruokakulttuurin abc)

prosciuttoa
verkkomelonia
oliiviöljyä
(mustapippuria myllystä)

Leikkaa verkkomeloni lohkoiksi. Lisää halutessasi oliiviöljyä. Tarjoile prosciutton kanssa. 

Artisokkapizza

itse tehty pizzapohja 
1 lasipurkki artisokan sydämiä mausteöljyssä
tuoretta rukolaa
juustoraastetta (edam & parmesan)
paseerattua tomaattia
suolaa, pippuria (valkosipulia)

Kaulitse pizzataikinasta ohut levy. Leikkaa se pizzaleikkurilla pieniksi neliöiksi, ja nosta ne leivinpaperille uunipellin päälle. Levitä jokaiselle ruudulle paseerattua tomaattikastiketta, rouhi pippuria ja ripaus suolaa. Levitä sitten juustoraastetta ja päällimmäiseksi artisokan sydämiä. Paista tosi kuumassa uunissa (n. 230-250 astetta) valmiiksi ja lisää tuoreet rukolat pizzapalojen pinnalle. 

Sitruunaista fenkolia
Artisokka-rukola ja prosciutto-artisokkapizzaa
Chileläinen De Martino Reserva 347  -punaviinistä löytyy tuottajalta seuraava kuvaus: 
Description: Intense and well-balanced nose with aromas of fresh red fruit and spicy vanilla oak. Fresh and full on the palate with big tannins and further spicy notes. The wine also exhibits well-integrated vanilla and chocolate aromas. An excellent accompaniment to grilled or roasted meat and game dishes. It also pairs well with tomato-based pasta dishes and pizza. (www.demartino.cl) 
Fenkolisalaatti on yksinkertaisesti huippua
Italialaista ruokaa kotona

10 kommenttia:

Maria kirjoitti...

Raaka-aineet kun on hyvat niin eihan siina muuta tarvita :-) Tuota fenkolisalaattia minun on nyt ihan pakko kokeilla. Meinasin kokeilla jo aiemmin, mutta jotenkin se vain jai. Laitan heti muistiin! :-) Kivaa viikonlopun jatkoa sinnekin :-)

Heidi kirjoitti...

Hyvälle näyttää täälläkin! Italialainen ruoka on niin ihanaa :) Pitää kokeilla artisokkapizzaa joskus!

Veera kirjoitti...

Basta! on ihana kirja, jaksan lukea sitä aina uudestaan ja uudestaan.

Todella herkullisen näköistä kaikki.

SatuMaria kirjoitti...

Ihania ruokia aj etenkin toi eka parmankinkku-hunajameloni yhdistelmä on pettämättömän hyvä :)

Hiidenuhma kirjoitti...

Samaa mieltä aikaisempien kommentoijien kanssa: aivan ihanan näköistä ruokaa!

Minulla on hyllyssäni Basta-keittokirja, mutten ole sitä hoksannut avata. Pitää vihdoin ryhtyä tutkimaan sitä. Fenkolisalaatti ja pitkään haudutetut munakoisot ovat varmasti huippuhyviä!

Artisokkapitsa vaikuttaa ihanan sofistikoituneelta ;)

Jael kirjoitti...

Herkullisen näköistä! Etenkin tuo artisokkapizza!

annemi kirjoitti...

Vau, ihana ateria :) tuli ihan ikävä Italiaan!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Tosiaan, tuohon kirjaan pitäis munkin perehtyä taas tarkemmin. Tuppaa tekemään mieli aina noita mitä on jo koittanut mutta on varmasti täynnä hyvi reseptejä!

Maria kirjoitti...

No nyt sain vihdoin kokeiltua tuota fenkolia ja aivan ihanaa se olikin! Linkkasin tahan postiin tuon oman versioni ohessa :-) kiitos!

Mausteinen Manteli kirjoitti...

Kiitos kun kerroit Maria :)