lauantai 29. toukokuuta 2010

Unelmatorttu



Tässä yksi lapsuuteni suuri herkku, eli unelmatorttu. Ja ero on kyllä aivan valtava niihin kaupan kuiviin "unelmatorttuihin". Tämän kanssa ei lisukkeita tarvita.

Unelmatorttu
(Maku.fi ohjeella)

15 viipaletta

Pohja
4 kpl munaa
1 dl sokeria
1 tl vaniljasokeria
3/4 dl kaakaojauhetta
1/2 dl maissitärkkelystä
1/2 dl vehnäjauhoja
1 tl leivinjauhetta

Kumottaessa
1/4 dl sokeria

Kreemi/täyte
150 g voita
2 1/4 dl tomusokeria (laita pikkasen reilummin)
3 kpl keltuaista
1 rkl vaniljasokeria

Kuumenna uuni 225 asteeseen. Vuoraa uunipelti leivinpaperilla. Vatkaa munat ja sokerit vaahdoksi. Sekoita kuivat aineet keskenään. Lisää jauhoseos munavaahtoon siivilän läpi varovasti sekoittaen.

Levitä taikina uunipellille tasaiseksi kerrokseksi ja paista torttupohjaa noin 8 minuuttia, kunnes pohjaan työntämääsi puutikkuun ei tartu enää taikinaa. (Oma uuni + uunipeltini ei ole mikään kovin suuri.. eli taikina ei ehkä riitä erikoisisoihin uunipelteihin)

Tortun paistuessa ripottele sokeri puhtaalle leivinliinalle. Kumoa kypsä torttulevy sokeroidun leivinliinan päälle ja irrota paperi. Jätä irrotettu paperi vielä torttulevyn päälle, nosta päälle toinen leivinliina ja kääri levy löyhälle rullalle jäähtymään.

Vatkaa huoneenlämpöinen voi notkeaksi yhdessä tomusokerin kanssa. Lisää keltuaiset ja vaniljasokeri ja vatkaa kuohkeaksi. Avaa torttupohjakäärö ja levitä täyte täysin jäähtyneelle pohjalle.

Kääri torttu jälleen rullalle, kiedo se napakasti leivinpaperiin ja vielä folioon. Anna täytteen jähmettyä jääkaapissa vähintään tunti ennen tarjoilua.

tiistai 25. toukokuuta 2010

Raparperi-rusinapiirakka

Raparperipiirakka

Raparperi-rusinapiirakka

Pohja (pohjan ohje on poimittu täältä Kinuskikissalta)


vajaa 300 g voita

2 dl sokeria

2 kananmunaa

4 dl vehnäjauhoja

2 dl kaurahiutaleita

Vatkaa voi ja sokeri vatkaimella. Lisää kananmunat hyvin vatkaten. Sekoita joukkoon vielä vehnäjauhot ja kaurahiutaleet. Painele taikina leivinpaperilla vuoratun reiluhkon piirakkavuoan/astian pohjalle ja reunoille. (Lisäys: vuokani on kooltaan 36 cm x 24 cm)

Täyte

1 dl sokeria
n. 500g raparperipaloja
1, 2 dl rusinoita
2 rkl mantelilastuja
1/2 tl kanelia
1/2 tl kaardemummaa
1 rkl perunajauhoja
n. 1 rkl fariini- tai ruskeaa ruokosokeria
n. 1/2 tl vaniljasokeria

Sekoita täyteaineet ja laita piirakkapohjan päälle.

Paista 200 asteessa n 45-50 minuuttia. Suojaa pinta foliolla, jos se meinaa tummua. Anna piirakan vetäytyä hetki ennen tarjoilua.

*Lisäys:

Raparperihilloke
Loput raparperinvarret (5 kpl) kuorin ja leikkasin palasiksi kattilan pohjalle. Lisäsin lorauksen vettä (joku 0,5-1 dl) ja ehkä n. pari rkl hillosokeria, ripauksen vaniljasokeria ja 2 kokonaista anista. Keittelin 15 min. Raparperihilloke käy oikein ihanasti vaikkapa täytekakkuun ja muihin torttuihin sisälle.

Raparperipiirakkaa ja vaniljajätskiä

keskiviikko 19. toukokuuta 2010

Vuohenjuusto-lakkahilloleipäsiä yms.


Menin kauppaan ilman suunnitelmia mitä tarjoaisi piakkoin kylään tulevalle siskon perheelle iltanaposteluksi.. Pirkka-lehteä nopeasti siinä käytävällä selatessa törmäsin vuohenjuustopiiraisiin, mutta koska mulla ei ollut aikaa ryhtyä piirakan paistoon, niin päätin tehdä vuohenjuustoleipäsiä ihan tutusti ruisleivälle, mutta tällä kertaa ilman uunia.

Vuohenjuusto-lakkahilloleipäset
Tuoreita ruispaloja
President-vuohenjuustoa (pehmeää reunatonta vuohenjuustoa)
Viola-tuorejuustoa (maustamaton)
Lakkahilloa
Timjamia, tuoreena

Leikkaa ruispalat puolikkaiksi. Voitele pinta Viola-tuorejuustolla. Laita pinnalle reilusti vuohenjuustoa, lisää lakkahilloa juuston päälle. Koristele timjamilla.



Lisäksi täytin ciapatta-leiville pesto-mozzarella-tomaatti-basilika- sekä chorizzo-tomaattivaihtoehdon.

sunnuntai 16. toukokuuta 2010

Pesto-perunasalaatti ja tomaattilisuke possunfileen seurana



Pesto-perunasalaatti

4 perunaa (tässä rosamundaa)
4-5 isoa kaprista
5 reilua tl pestoa
1-2 tl kermaviiliä
kourallinen basilikalehtiä
pinjansiemeniä
loraus oliiviöljyä
ripaus suolaa
ripaus rouhittua mustapippuria

Keitä perunat kypsäksi ja pilko ne kuppiin. Laita joukkoon pieneksi pilkotut kaprikset, revityt basilikalehdet, kermaviili ja pesto. Mausta ja maista.. Sekoita varovasti kaikki sekaisin.

Tomaattilisuke

2 isoa tomaattia
kourallinen viininsuolaheinää
n. 2 rkl balsamicoa
rouhittua mustapippuria


maanantai 10. toukokuuta 2010

"Jotakin kylmää kiitos"


Lämpimiä lounaita ei ole tehnyt mieli enää hetkeen ja nämä kylmät herkut ovat pitäneet ihan hyvissä ruumiin ja sielun voimissa :)

Viime viikkoina jääkaapissa on ollut jatkuvasti kerma-rahkaa mitä erilaisemmilla variaatioilla hedelmistä ja marjoista:

prk kermaa, vispattuna
prk rahkaa
3 pakastepussia mustaherukoita/mustikoita/mansikoita tms. ja esim. muutama banaani, tuoretta ananasta tms.
ripaus sokeria/hunajaa/makeutusainetta
ripaus vaniljasokeria

Toinen viime viikkojen suosikki on ollut marjamysli, johon lisäilen ruhtinaallisesti rusinoita. Annan koko komeuden imeä kevytmaitoa itseensä ja nautin.. :)

lauantai 8. toukokuuta 2010

Puolimaratoonari tankkaa pastalla


Tänään Helsingissä juostiin kamalan suosittu Helsinki City Run. Tunnelma reitillä oli leppoisa, kadut oli aivan täynnä kannustajia! Onneksi sade alkoi vasta aivan lopussa juoksua.. sitä ehdittiin jännittämään monta päivää tutkakuvien kanssa. Maraton-aamuna mies toivoi pienehköä kanapainotteista pastalounasta.

Kanapasta

3 kpl broilerinfilettä leikattuna isoiksi palasiksi
1 punainen paprika
n. 2 rkl mantelilastuja
n. 1 dl kermaa

ripaus chiliä rouheena, juustokuminaa, garam masalaa, himpun verran hunajaa, ripaus maizenaa


Laita mausteet pannulle öljytilkan kanssa, paistele hetki niitä ja paloittele sillä aikaa broileri ja paprika palasiksi.

Lisää kuumalle maustepannulle paprikat, ja hetken päästä lihat, mantelit, hunaja ja kerma. Suurusta pikkaisen maizenalla.

Keitä sopivasti nauhapastaa.